Tuupovaara

Etusivu » Karjalan kierros – kun et saa vaeltamisesta tarpeeksesi

Karjalan kierros – kun et saa vaeltamisesta tarpeeksesi

Luonnossa vaeltaminen on hyvä tapa rentouttaa mieli ja samalla kehittää fyysistä kuntoaan. Metsän vehreys ja rauha hellivät mieltä: stressitaso laskee yhdessä verenpaineen kanssa. Pohjois-Karjalan vesistöt, metsät ja vaarat mahdollistavat tämän harrastuksen viemisen aivan uudelle tasolle: Karjalan kierros tarjoaa kovakuntoiselle retkeilijälle mahdollisuuden jopa viikkojen vaelluksiin!

Mikä on Karjalan kierros?

Karjalan kierros on nimitys useille vaellusreiteille, joita markkinoidaan Karjalan kierros -nimikkeen alla. Näitä reittejä ylläpitää erityinen reittivastaava-järjestelmä. Kierroksen vaellusreitit ovat aika pitkiä ja vaativat yleensä useita yöpymisiä.

Karhunpolku

Karhunpolku on Karjalan kierroksen kruunu. 133 kilometrin erämaataipale tarjoaa tarpeeksi tarpomista suurimmillekin erämaaintoilijoille. Rentoja menijöitäkin on ajateltu: nuotiopaikkoja, laavuja, kotia ja autiotupia riittää tarpeeksi, jotta päivämatkat voi jättää myös lyhyiksi. Maratoonarin kuntoa ei siis tarvitse pitkälläkään vaelluksella. Reitti sisältää enimmäkseen metsäpolkuja, mutta myös pitkospuita, siltoja ja metsäautoteitä hyödynnetään. Suurimman osan ajasta vaeltaja viettää asumattomassa korpimaastossa. Kesvivertovaeltaja tallustaa reitin 5-8 päivässä.

Susitaival

Hiljaisuutta ja erämaan rauhaa tarjoaa tämäkin Karjalan kierrokseen kuuluva vaellusreitti. Lähes 100 kilometriä vesistöjen kirjomaa korpea odottaa vaeltajaansa. Reitti sopii osittain myös lapsiperheille, sillä Möhköstä Patvinsuolle ulottuvan vaellusreitin Möhkön päässä on lyhyt luontopolku ja koskikalastusalue. Pienempi luontokokemuskin on siis mahdollinen, eikä koko Susitaivalta tarvitse vaeltaa saadakseen huikean luontokokemuksen.

Reitti sisältää 4 vetoköysilauttaa, joten hieman käsivoimiakin vaellus voi vaatia. Jos jokin lautoista on epäkunnossa, voi korjaus joskus hieman kestää pitkien etäisyyksien vuoksi, joten kahluureissu voi huonolla tuurilla tulla vaeltajalle ajankohtaiseksi.

Möhkössä, Susitaipaleen toisessa päässä, on Möhkö puttiikki, vanhan ajan kyläkauppa, jossa kannattaa käydä ihan tunnelmankin vuoksi ostoksilla joko ennen vaellusta tai vaelluksen jälkeen.

Muita huomionarvoisia Karjalan kierroksen vaellusreittejä

Osa Pohjois-Karjalassa olevaa UKK-reittiä on myös Karjalan kierroksen osa. Tämä reitti on 210 km pitkä ja kulkee Pielisen länsilaitaa. Reitti ei ole ihan yhtä hyvin hoidettu kuin Karhunpolku ja Susitaival, joten kartta kannattaa olla mukana, niin kuin kyllä aina hyvinmerkittyä reittiäkin vaellettaessa.

Suomen itäisintä vaellusreittiä ei tarvitse käydä käveleskelemässä vain snobbailun vuoksi. Koivusuolta lähtevä 21 kilometrin Tapion taival on ihan kokemisen arvoinen luontoarvojensakin vuoksi. Reitiltä erkanee polku Virmajärvelle, joka on EU:n itäisin mantereella sijaitseva piste. Karjalan kierros onkin kaiken kaikkiaan monipuolinen kokemus – niin kuin on koko Pohjois-Karjalakin.