Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Retkipolut ja ulkoilualueet

Retkipolut ja ulkoilualueet

Virkistysreitistöt ja ulkoilualueet

Tuupovaaran uusi virkistyskartta on ilmestynyt. Kartasta löytyvät kaikki kunnan retkeily-, vesiretkeily-, pyöräretkeilyreitit ja moottorikelkkailu-urasto ja taukopaikat. Kartta on mittakaavassa 1:75 000 ja sen hinta on 6,00 euroa. Karttaa voi ostaa kunnantoimistolta.

TUUPOVAARAN VIRKISTYSREITISTÖT
Lisätietoja puh. 013 267 5223
Palautteet 013 689 2305

Tuupovaarassa on yhteensä noin 350 kilometriä erilaisia virkistysreitistöjä seuraavasti:

  • luontopolkuja noin 15 kilometriä
  • Paimenpojan polku -retkeilyreittiä noin 37 kilometriä
  • pyöräretkeilyreittiä noin 50 kilometriä
  • vesiretkeilyreittiä noin 95 kilometriä
  • moottorikelkkailu-urastoa noin 160 kilometriä

Tuupovaaran retkeilyreitti on vaellusretkeilyreitti, joten sillä liikkuminen vaatii normaalia terveyttä ja kohtuullista kuntoa.

Reittiluokitus

Reittien varrella on yöpymiseen tarkoitettuja kotia, laavuja ja yksi varaustupa. Retkeilijän on kuitenkin syytä varata teltta mukaansa, koska paikat voivat olla ruuhkaisia. Tulenteko on sallittu vain sille varatuille paikoille. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös nuotiokehillä. Varaa siis mukaan retkikeitin.

PAIMENPOJAN POLKU
Noin 37 kilometriä pitkä, viitoin, paimenpoikatunnuksin ja punaisin maalimerkein merkitty retkeilypolku, joka kulkee valtakunnan rajan tuntumasta Hoilolan ja Öllölän kautta Vekaruksen ulkoilualueelle ja sieltä edelleen Tuupovaaran kirkonkylälle.
Reitin varrella on useita yleisessä käytössä olevia hirsikotia, laavuja ja nuotiopaikkoja. Tauko-paikoilla on puuliiterit ja joissakin myös käymälät ja jäteastiat. Reitin varrella on joen ylitystä varten Salakkasahin vetoköysilautta. Lautta ei ole käytössä kevät- ja syystulvien aikana.
Polku kulkee mm. Pörtsämön erämaakalmiston ja Koskenniskan Mylly- ja kievarimuseon kautta. Timo-Hilipan ansapolku on osa Paimenpojan polkua. Reitin varrella on Koskenniska, Höttösen lintutorni ja Vekaruksen ulkoilualue.

VEKARUKSEN ULKOILUALUE
Sijaitsee Kotajoen koskimaisemissa, Paimenpojan polun varrella. Alueella on 2,5 km pitkä polku, kota, kaksi laavua, kaksi siltaa ja varaustupa, jonka yhteydessä on grillikatos ja sauna. Tuvan varaukset Tuupovaaran kunnasta puh. 013 689 2006.

NIIRALANNIEMEN ULKOILUALUE
Luonnonkaunis alue, joka sijaitsee Eimisjärven pohjoispäässä. Alueella on uimaranta, pukukompit, laituri, keittokatos, nuotiokehä, puuliiteri ja erillinen laavupaikka.

KOSKENNISKA
Sijaitsee Öllölässä, Paimenpojan polun varrella. Lasten leikkipaikka, hirsikota ja uimaranta oheisrakenteineen.

LAMMASSAARI
Sijaitsee Hoilolan Korpijärvessä. Saaressa kota, puuliiteri, nuotiopaikka, käymälä, laituri ja keinu.

LASTUJÄRVEN LUONTOPOLKU
Noin 3 km metsäluontopolku kirkonkylän lähellä. Lähtö liikuntahallilta.

KOVERON VAARAPOLKU
2,7 km pituinen luontopolku Koveron perinnemaisemassa. Lähtö Nuorisoseuran talolta.
Koverossa on myös hirsinen varauskota, joka sijaitsee Koveron Teboil-huoltoaseman pihan läheisyydessä. Kodan varaukset ja avaimet huoltoaseman kautta, puh. 013-868 391.

PETRIN PAIMENPOLKU
Noin 5 km pitkä polku Öllölässä. Lähtö Paimentytön tuvalta.

TIMO-HILIPAN ANSAPOLKU
Perinteisiä ansapyyntimenetelmiä esittelevä 1,2 km pitkä polku. Lähtö Koskenniskan kievarin pihasta.

HÖTTÖSEN LINTUTORNI
Suistomaisella Höttösen lintualueella, Kotajoen varrella sijaitsee lavakorkeudeltaan noin kolme metriä korkea lintutorni. Tornille lähtee opastettu polku Kotajoen sillankorvan levähdysalueelta, jossa on myös pysäköintipaikka ja nuotiopaikka oheisrakenteineen.

JÄNISJOEN VESIRETKEILYREITTI
Kaikkiaan yli 200 km pitkä vesiretkeilyreitti, joka kulkee Tuupovaaran, Kiihtelysvaaran ja Tohmajärven kautta Värtsilään ja sieltä Venäjän Karjalaan. Reitistä on Tuupovaaran alueella kolme haaraa (yhteensä 85 km): Jänisjoki, Kuuttijoki ja Kotajoki. Reitin varrella on useita rantautumis-paikkoja.
Tuupovaaran osuudella on erämaatunnelmaisia, kapeita ja mutkittelevia jokireittejä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia sekä rauhalliseen retkimelontaan että vauhdikkaaseen koskimelontaan. Hoilola – Pörtsämö – Öllölä -reitti on helppoa järviosuutta, joka sopii myös kirkkoveneretkeilyyn. Öllölä – Vekarus -reitin kosket ovat varsinkin keväisin raisuja ja melko vaativia melottavia.

EIMISJÄRVEN VESIRETKEILYREITTI
Järvimelontaan ja veneilyyn sopiva, noin 10 km pitkä reitti Eimisjärvellä. Päätepisteinä Kypärä-puron laavu ja Eimisjärven laavu, joiden luona myös rantautumispaikat.

PYÖRÄRETKEILYREITTI
Reitti on osa valtakunnallista pyöräretkeilyreittiä, joka on merkitty ruskea-valkoisin polkupyörä-tunnuksin. Tuupovaarassa on kaksi osuutta pyöräretkeilyreittiä, yhteensä noin 50 km.
Noin 30 km pitkä reitti kiertelee mutkaisia ja mäkisiä kyläteitä pitkin: Huosiovaarantie-Konnunniementie-Kinnasniementie-Korpiseläntie-Pirttijärventie. Reitin varrella on Niiralanniemen ulkoilualue.
Toinen osuus kulkee noin 20 kilometrin matkan Runon ja Rajan tietä pitkin Saarivaarasta Hoilo-laan ja sieltä Ilomantsin puolelle Putkivaaraan. Reitti kulkee kestopäällystettyä maantietä pitkin.

SUUNNISTUS
Kuntorastit Hoilolassa ja Tuupovaarassa
Tiedustelut puh. 013 689 2304 Jouni Turunen.