Pohjois-Karjalan parhaat nähtävyydet
Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta. Tämä harvaanasuttu seutu on omaleimainen luonnoltaan ja myös ihmisiltään. Karjalainen kulttuuri ja elämänmyönteisyys luo leimansa koko maakunnan tunnelmaan. Jos haluaa saada parhaat elämykset irti Pohjois-Karjalaan suuntautuvalta matkalta, kannattaa karjalanpiirakoiden popsimisen ohella katsastaa ainakin seuraavat nähtävyydet.
Koli
Kolin kansallismaisemaan tiivistyy koko Suomen henki. Kolin huipulta avautuva näky on innoittanut kansallissankareitamme aina Eero Järnefeltistä Jean Sibeliukseen. Monet pitävätkin Pielisen yli avautuvaa saarien pirstomaa metsäistä järvimaisemaa koko Suomen kauneimpana. Kumpuilevat vaarat luovat maisemaan lisämielenkiintoa. Koli kannattaa kokea ainakin kerran – mieluusti useamminkin, sillä eri säät ja vuodenajat maalaavat maiseman tunnelman erilaiseksi kerta toisensa jälkeen.
Bomba
Kiinnostaako majoittuminen karjalaiskylässä? Nurmeksen Bombassa senkin voi kokea. Karjalaistyyliin rakennetut mökit ovat näkemisenarvoisia vaikka niissä ei majoittuisikaan, mutta aitoa tunnelmaa haluavalle yöpyminen tekee terää. Lähistöllä olevassa kylpylähotellissa voi sitten käydä rentoutumassa, jos arkkitehtuurin ihailu alkaa uuvuttaa. Bombassa käy myös usein tunnettuja artisteja laulaa luikauttelemassa. Kannattaa siis tutustua ohjelmaan jo ennen Bombaan saapumista.
Lusto – Suomen metsämuseo
Punkaharjulla sijaitseva Suomen metsämuseo Lusto kertoo ihmisen ja metsän yhteiselosta ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Minnepä tällainen museo paremmin sopisi kuin humisevien korpikuusikoiden Pohjois-Karjalaan. Metsä on aina ollut keskeinen osa suomalaisuutta, joten tähän museoon tutustuminen on lähes kansalaisvelvollisuus – ja kaiken lisäksi hauska sellainen. Näyttelyt vaihtelevat ITE-taiteesta vanhan savotan esittelyyn, ja uusia metsäkoneitakin pääsee ihailemaan. Monipuolisuus tulee kävijälle iloisena yllätyksenä!
Valamon munkkiluostari ja Lintulan nunnaluostari
Suomalaisia luostareita ei joka kunnassa komeile, joten sellaisissa kannattaa vierailla kun kohdalle sattuu. Heinävedellä sellaisia on oikein kaksin kappalein. Valamon munkkiluostari jatkaa Laatokalla ennen sotaa sijainneen luostarin perinnettä. Luostari on tunnelmaltaan omintakeinen, johon monille suomalaisille oudompi ortodoksisuus tuo oman pramean mausteensa. Onpa siellä Suomen suurin tislaamokin, joten kuivin suin eivät munkit joudu rituaalejaan suorittaa.
Valamon luostarin avustuksella perustettu Lintulan nunnaluostari siirtyi Karjalan kannakselta Heinävedelle vuonna 1946. Paikka sopii hienosti hiljentymiseen. Vaikkei kristillistä elämäntapaa noudattaisikaan, on jokaisen välillä hyvä miettiä erilaisia elämäntapoja nykyisen hektisen arjen keskellä. Ajatuksia avaavan vierailun kohteena Lintulan luostari on ykkösluokkaa!