Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Kylät » Tuupovaaran Älykylät » Kovero

Kovero

Kovero on ollut asuttu ainakin 1400-luvulta alkaen. Asutus sijoittui Ristivaaran lounasrinteelle kyläraitin varrelle ja näin muodostui ns. nauhakylä. Kovero kuului alkuaan Ilomantsiin sen läntisenä keskuksena. Liikepaikaksi kylä tuli 1660-luvulla, jolloin rakennettiin maantie Tohmajärven suunnasta Ilomantsiin. Ensimmäinen väestökato koetteli kylää vuosina 1637-51, jolloin alueelta muutti 9 perhettä Venäjälle. Heidän tilalleen muutti Savosta luterilaisia, mutta kylä pysyi enemmistöltään ortodoksisena. Toimeentulo oli näihin aikoihin metsästyksen, kalastuksen ja kaskiviljelyn varassa.

Vuonna 1651 joutui koko Ilomantsin suurpitäjä rälssimaaksi ja kruunun alaiseksi Kovero palasi vasta Isonvihan jälkeen. Pikkuvihan kausi (1741-43) koski Koveroa verraten vähän. Näihin aikoihin syntyi Koveroon tienristeys, kun venäläiset miehittäjät pakottivat talonpojat rakentamaan maantien Koverosta Enontaipaleeseen ja edelleen Lieksaan. Rauhan palattua avattiin yhteyksiä länteen ja näin syntyi Metonlouhen risteyspaikka. Tieverkon kehittyminen lisäsi palveluiden kysyntää ja 1744 Koveroon perustettiin ensimmäinen talvimajatalo. Posti alkoi kulkea säännöllisesti 1770-luvun lopulla.

Koverossa on ollut vahva ortodoksinen perinne. Kylällä oli ensimmäinen tsasouna jo 1700-luvulla. Uusi tsasouna kylälle rakennettiin 1995 ja sen suojeluspyhimys on Pyhittäjä Herman Alaskalainen. Kylässä on myös Hömmönkankaan hautausmaa.

Koveron kylä sai ensimmäisen kansakoulun vuonna 1889. Nykyinen koulurakennus on valmistunut 1930.

Koverossa yritystoiminnalla on pitkät perinteet. Kylässä on toiminut mylly, meijeri, saha ja kaksi tiilitehdasta. Koverossa on parikymmentä toimivaa yritystä. Suurin työllistäjä on asemalla toimiva Oy Karelia Parketti Ltd, joka valmistaa korkealaatuista parkettia lähinnä vientiin. Lisäksi on muuta pienimuotoisempaa puusepänteollisuutta.

Kalaisa ja kaunis Jänisjoki virtaa Koveron kylän vieressä. Vesiretkeilyreittiä pitkin pääsee vaikka Laatokalle. Ristivaaralla on merkitty Vaarapolku ja valaistu kunto/hiihtorata. Samoin moottorikelkkareitti kulkee kylän kautta.

Koverossa on hyvät peruspalvelut. Kylässä toimivat kaksi kyläkauppaa, huoltoasema, koulu, pankki, taksi ja parturi-kampaamo.

Koveron kylä on vetovoimainen asuinpaikka:

  • rauhallinen, kaunis ja viihtyisä ympäristö
  • vaarakylän maisemat vesistöjen äärellä
  • maaseudun rauha ja elämä
  • kauppa, pankki, asiamiesposti, huoltoasema ja parturi
  • kyläkoulu, joka toimii tulomuuttokotina ja kyläkonttorina.
  • ortodoksinen tsasouna
  • päivähoitopaikkoja
  • Jänisjoen vesiretkelyreitti, valaistu kuntorata
  • edullinen tonttimaa (100mk / tontti)
  • mahdollisuus liittyä vesi- ja viemäriverkostoon
  • hyvät liikenneyhteydet:
    Tuupovaaraan 9 km, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut, yläaste, liikuntahalli ym. palvelut
    Joensuuhun 46 km
    Ilomantsiin 27 km
    Asukkaita on n. 400.