Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Kylät » Herajärvi

Herajärvi

Herajärven kylä sijaitsee kunnan koillisreunalla Herajärven ympäristössä. Kylä on syntynyt Isovihan levottomuuksien jälkeen asutuksen siirryttyä Koveron vanhan kylän tuntumasta laajemmalle. Vanha maantie Ilomantsiin kulki kylän kautta.

Herajärven koulu aloitti toimintansa vuonna 1909 vuokratiloissa ja oma koulu saatiin v.1936. Eniten oppilaita oli v. 36, 66 oppilasta. Kylä hiljeni ja vuonna 1969 koulu lakkautettiin.

Herajärvi on maisemaekologisesti huomionarvoinen harju- ja vesimaisema. Herajärven – Saarijärven -kannas kuuluu ns. Tuupovaaran reunamuodostumaan. Se koostuu välillä kahdesta, välillä kolmesta rinnakkaisesta reunamoreeniselänteestä ja muodostaa maisemallisesti komean kannaksen kahden järven välille. Myös kasvustoltaan ja maisemaltaan järvi on arvokas. Karsikkovaaralta (230,6 m) avautuu komea vaaramaisema.

Nykyään kylällä on aktiivista yhdistystoimintaa. Martat, Kyläyhdistys ja Metsästysseura järjestävät mm. juhlia ja koulutusta koko kylän virkistykseksi. Pitkäjärven rannalla sijaitseva metsästysseuran maja toimii kyläläisten kokoontumispaikkana.