Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Kylät » Hoilola

Hoilola

Hoilola, Saarivaara, Mannervaara, Ruhovaara ja Saaroinen muodostavat ns. ”Tynkä-Korpiselän” alueen. Ne ovat kyliä, jotka rauhansolmimisessa jäivät Korpiselän pitäjästä ja Viipurin läänistä Suomen puolelle.

Hoilola on kahden kirkon kylä. Sotien jälkeen sinne rakennettiin Amerikan luterilaisten kirkkojen lahjoitusvaroin evankelisluterilainen kirkko (-50) ja ortodoksisen seurakunnan toimesta ortodoksinen rukoushuone (-59), nyt Pyhän Nikolaoksen kirkoksi vihitty, korvaamaan rajan taakse jääneitä Korpiselän kirkkoja. Kirkkojen yhteydessä ovat seurakuntasalit, joissa voidaan järjestää kokoontumisia sekä ruokatarjoilua. Luterilainen pappila toimii nykyisin seurakunnan leirikeskuksena majoitustiloineen. Sen rannassa on kylän uimaranta.

Kummassakin kirkossa on esineistöä Korpiselän sekä muista rajan taakse jääneistä kirkoista. Luterilaisessa kirkossa on esimerkiksi alttaritaulu Ruskealan kirkosta, Koiviston kirkon kynttiläkattokruunu, Suursaaren kirkonkello, Korpiselän kynttilän jalkoja, lampetteja sekä ehtoolliskalusto, kolehtihaavi ja papin liturgisia vaatteita ym.

Pyhän Nikolaoksen kirkon kello on tuotu Korpiselän kirkosta samoin kynttilänjalat. Ikonostaasin ikonit on maalannut Martta Nicklik-Platonoff. Joitakin vanhoja ikoneja on saatu rajan taakse jääneistä kirkoista.
Onnenvirran varrelle olevalle, entisaikojen pyhälle Spuassan kalliolle on rakennettu Tolvajärven matkailumajaa esikuvana käyttäen Korpiselkätalo, joka tarjoaa sekä majoitus-, kokoontumis- että ravintolapalvelut.

Saaroisten tieltä voit poiketa myös Anneli ja Antero Salosen luomutilalle sekä puusepänverstaalle. Antero Salonen valmistaa mm. ortodoksiseen ja karjalaiseen perinteeseen liittyviä esineitä, jotka samoin kuin Anneli Salosen hunaja- ja luomutuotteet ovat saaneet mm. valtakunnallisia palkintoja.