Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Kylät » Saarivaara

Saarivaara

Aivan valtakunnan rajan pinnassa Tuupovaaran kunnan etelänurkalla on pieni terhakka Saarivaaran kylä, jonka nuorisoseuran ”Sarastuksen” nälkävuosien jälkeen 1920-luvun alussa pettuhirsistä rakennettu seurantalo on kylän kokoontumispaikka ja edelleen ahkerassa käytössä. Nuorisoseura ”Sarastus” on perustettu 1917 ja se on nykyisin Suomessa toinen alkuperäisellä alueellaan toimiva Laatokan Karjalan Nuorisoseurojen Liiton alaisuuteen kuuleva seura.
Ortodoksinen tsasouna kylään valmistui talkootyönä 1976. Se on pyhitetty Kristuksen kirkastumiselle, Spuassalle. Praasniekkaa siinä vietetään 6. päivänä elokuuta. Tsasounan vieritse virtaa puro, jonka varrella kasvaa harvinaisia Karjalan meren, suuren Laatokan ympäristölle tyypillisiä kasveja; tämäkin kertoo, että kylä kuuluu Laatokan-Karjalaan.

Saarivaara oli aiemmin yksi Suomen parhaiten vartioiduista maaseutukylistä, sillä sitä vartioivat sekä omat että naapurimme Venäjän rajavartijat. Kummallakin oli omat vartiotorninsa.

Anja Murasella, Saarivaaran ehtoisalla emännällä, on vartiotornin kohdalla Runon ja Rajantien toisella puolella käsityömyymälä ja aittamajoitusta.