Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Nähtävyydet » Tuupovaaran taidetalo, Kirkonkylä

Tuupovaaran taidetalo, Kirkonkylä

Helmikuun 19. päivänä 1998 kuollut Annamaija Lankinen määräsi 12.6.1993 tehdyllä testamentilla kaupunkikodissaan olleen taidekokoelman, taidekirjallisuuden ja näyttelyluettelot Tuupovaaran kunnalle testamentissa määrätyin edellytyksin. Testamentissa edellytettiin, että kokoelma säilytetään eheänä, myymättä tai lahjoittamatta teoksia, sekä asetetaan Tuupovaarassa esille pääosin tai kokonaisuudessaan, kun sopiva tila löytyy tai valmistuu.

Tuupovaaran kunnanvaltuusto päätti 6.5.1998 ottaa vastaan testamentatun omaisuuden ja sitoutui noudattamaan testamentin ehtoja. Kokoelma siirrettiin Tuupovaaraan kokonaisuudessaan lokakuussa 1998. Inventoinnissa todettiin, että kokoelma sisältää yhteensä 119 teosta.

Taidekokoelman lisäksi kunnalle tuli testamentin kautta myös huomattava rahalahjoitus, joita rahoja on käytetty taidekokoelman näyttelykuntoon saattamiseksi.

Joulukuussa 1998 kunnanhallitus totesi Virastotalo II:n tilojen soveltuvan näyttelytiloiksi pienin muutoksin. Vuoden 2000 talousarvioon varattiin taidenäyttelytilan kunnostamiseen 200 000 mk ja tilinpäätöksen osoittamat kustannukset olivat 210 929,01 markkaa. Sisustukseen liittyviä kustannuksia on tullut vielä jonkin verran vuoden 2001 puolella.

Mikä on sitten historialtaan tämä taidetalo?

Joulukuussa 1898 muutti Tuupovaaraan kauppias Mikko Seppänen, joka rakennutti Ko. talon kauppa- ja asuntotarkoitukseen itselleen ja perheelleen vuosina 1899-1900. Seppäsen perhe piti siinä kauppaa ja talossa toimi myös posti. Mikko Seppäsen kuoleman jälkeen kaupanpitoa jatkoi hänen leskensä. Kauppa meni kuitenkin jossain vaiheessa konkurssiin.

Vielä 1940-luvulla talon päädyssä on ollut kyltti Ruuti- ja sekatavarakauppa Seppänen. Tuupovaaran kunta osti kiinteistön (Asuntola Rnro 26:16) vuonna 1948 Hanna Seppäseltä. Kauppakirjan on Hanna Seppäsen puolesta allekirjoittanut valtakirjalla hänen isänsä Pekka Vatanen. Kunta osti talon lähinnä kunnanlääkärin vastaanottotiloiksi ja asunnoksi.

Tämän jälkeen rakennus on palvellut seuraavasti:

Vuosina 1949 – 1958 kunnanlääkärin vastaanottotiloina sekä lääkärin asuntona.

Jossain vaiheessa myös kunnan eläinlääkärin vastaanottotilat ovat olleet noina vuosina tässä talossa.

Vuosina 1959 – 1965 talo on ollut lähinnä asumiskäytössä (nimismies, kunnanrakennusmestari).

Vuosina 1965 – 1979 nimismiehen kansliana ja poliisilaitoksena ja samanaikaisesti toinen puoli mm. nimismiehen asuntona ja myöhemmin kirjastoautonkuljettajan asuntona.

Vuosina 1979 – 2000 talo on ollut toimistokäytössä (koulu-, liikunta-, nuoriso-, loma-, maatalous- ja palotoimisto, 4-H-neuvojan toimisto).

Rakennustyöt on toteutettu Tuupovaaran kunnan omana työnä. Rakennusteknisestä suunnittelusta vastasi kunnanrakennusmestari Heimo Lyhykäinen yhdessä kunnanhallituksen tarkoitusta varten asettaman toimikunnan kanssa. Sähkösuunnittelusta ja urakoinnista vastasi Sähkö Ripatti Oy. Värisuunnittelusta ja kahvion kalustuksesta on vastannut sisustusarkkitehti Arja Nevalainen.

Näytteille asettamisessa on erinomaisena asiantuntijana toiminut Pohjois-Karjalan Taidemuseon amanuenssi Eino Nieminen.

Taidetalon tekstiileistä, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut tuupovaaralainen käsityöalan yrittäjä Hannele Rusila.