Tuupovaara

Etusivu » Matkailu » Retkipolut ja ulkoilualueet » Paimenpojan polku

Paimenpojan polku

Noin 37 kilometriä pitkä, viitoin, paimenpoikatunnuksin ja punaisin maalimerkein merkitty retkeilypolku, joka kulkee valtakunnan rajan tuntumasta Hoilolan ja Öllölän kautta Vekaruksen ulkoilualueelle ja sieltä edelleen Tuupovaaran kirkonkylälle.

Reitin päätepisteet ovat Korpiselkätalon pihassa Hoilolassa ja Tuupovaaran kirkonkylällä urheilu- ja nuorisotalon pihassa. Vain osan reittiä kulkeville sopivia lähtöpaikkoja ovat Koskanniskan mylly- ja kievarimuseon piha Öllölässä, Kotajoen sillan levähdysalue Tuupovaarasta Hoilolaan menevän maantien varrella ja Vekaruksen ulkoilualue.

Reitin varrella on useita yleisessä käytössä olevia hirsikotia, laavuja ja nuotiopaikkoja. Taukopaikoilla on puuliiterit ja joissakin myös käymälät ja jäteastiat. Reitin varrella on joen ylitystä varten Salakkasahin vetoköysilautta. Lautta ei ole käytössä kevät- ja syystulvien aikana.

Pääosin reitti kiertelee metsäisiä polkuja myöten, mutta Hoilola – Öllölä -välillä osittain myös metsä- ja kärryteitä pitkin. Reitti kulkee vesistöjen varsilla ja etenkin Koskenniskalta Vekarukselle menevä osuus on hienoa joki- ja koskialuetta. Tämän ”yhdeksän kosken reitin” varrella on myös suistomainen Höttösen lintualue. Jokivarressa voi nähdä majavien taidokkaita pesärakennelmia ja reitin läheisyydessä on mm. saukon ja liito-oravan elinympäristöt. Vekarukselta kirkonkylälle menevä osuus kulkee enimmäkseen metsäisessä harjumaastossa.

Kauniiden luonnonmaisemien lisäksi polku kulkee mm. mm. Pörtsämön erämaakalmiston ja Koskenniskan Mylly- ja kievarimuseon kautta. Timo-Hilipan ansapolku Öllölän Koskenniskalla on osa Paimenpojan polkua. Reitin varrella ovat Koskenniska, Höttösen lintutorni ja Vekaruksen ulkoilualue.