Tuupovaara

Etusivu » Paimenpojan polku – erämaata ja vesistöjen taikaa

Paimenpojan polku – erämaata ja vesistöjen taikaa

Tuupovaaran ja Hoilolan kylän välillä oleva 35 kilometrin mittainen vaellusreitti, Paimenpojan polku, on yksi Pohjois-Karjalan parhaista vaellusreiteistä. Reitin kävelee leppoisasti kahdessa päivässä, mutta kolme päivää on suositeltavaa, jotta reitin varrella olevia vesistöjä kerkeää kunnolla ihastella. Vaelluslenkkeilijät voivat suorittaa reitin myös päivälenkkinä.

Tuupovaara – Vekarus

Vaellusreitti lähtee Tuupovaaran kirkonkylän nuorisotalon pihasta. Reitin alku kulkee kuntoreittiä myöten vaihtuen sitten metsäpoluksi. Myöhemmin reitti kulkee myös eri kokoisia metsäteitä myötäillen. Iivin laavu sijaitsee noin 7 kilometrin päässä lähtöpaikalta ja toimii hyvänä taukopaikkana ja ruoanvalmistusleirinä nuotiopaikkoineen. Siellä voi myös yöpyä jos haluaa, mutta monet vaeltajat jatkavat laavulta vielä matkaansa ainakin noin 14 kilometrin päässä Tuupovaarasta sijaitsevalle Vekaruksen varaustuvalle.

Vekaruksen ulkoilualue

Vaellusreitin ehkä kauneinta antia edustaa Vekaruksen ulkoilualue. Vesistöt ja korpikuusikot tarjoavat sen verran hienoja näkyjä, että Vekaruksen varaustuvassa kannattaa viettää saman tien toinenkin yö. Ulkoilualueelle pääsee myös suoraan autolla, joten jos haluaa poimia puolukan piirakasta, niin paikka soveltuu hyvin päiväkävelykohteeksi automatkan vastapainoksi.

Vekarus – Hoilola

Vaellusreittiin kuuluu Kotajoen ylittäminen vetolautalla. Vaellusta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että lautta ei ole käytössä kevät- ja syystulvien aikaan. Itse lautta on helppokäyttöinen ja vaatii vaan hieman käsivoimia ja kuntoa.

Koskenniskan kylää lähestyessä Paimenpojan polku ja Timo-Hilipan ansapolku yhtyvät. Ansapolku esittelee erilaisia ennen vanhaan käytettyjä pyyntimenetelmiä, joten pieni historian oppitunti tulee kätevästi samalla luontoliikuntaa harrastaessa. Koskenniskalla sijaitsee myös mylly- ja kievarimuseo, mikä kannattaa ehdottomasti katsastaa vaelluksen lomassa. Lähistöltä löytyy myös kota, jos uupumus on vallannut mielen ja jäsenet. Myöhemmin vielä Kuikkalammen laavu tarjoaa samanlaista palvelua.

Sitä ennen kannattaa kuitenkin käydä Pörsämön erämaakalmistossa, sillä siellä sijaitsee tunnetun runonlaulajan, Pedri Shemeikan muistomerkki. Tätä karjalaisen perinteen taitajaa pidetään Suomen viimeisenä suurena runonlaulajana.

Hoilola

Vaellusreitti päättyy Hoilolan Korpiselkätalon parkkipaikalle. Korpiselkätaloa kannattaa jaksaa ihailla vaikka jäseniä jo pakottaisikin. Talo edustaa karjalaista arkkitehtuuria kauneimmillaan. Tätä kuulua entistä rajahotellia voi nykyään vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin, kuten häihin tai kaveriporukan juhliin. Vaelluksen voi siis päättää vaikka kunnon bileisiin jos siltä tuntuu. Pohjois-Karjala on täynnä mahdollisuuksia!