Tuupovaara

Etusivu » Suurpetobongausta Pohjois-Karjalassa

Suurpetobongausta Pohjois-Karjalassa

Suurpedot paitsi pelottavat, myös kiehtovat ihmistä. Tavallisesti suuria petoja ihaillaan joko eläintarhoissa tai Afrikan safareilla, mutta on eläinten tiirailu mahdollista ihan Suomen luonnossakin – esimerkiksi Pohjois-Karjalassa!

Bongauskopit

Pohjois-Karjala tarjoaa mainiot puitteet petojen katselulle ja kuvaukselle. Tätä tarkoitusta varten matkailuyritykset ovat rakentaneet sopiviin paikkoihin puisia koppeja, joista on turvallista ja mukavaa katsella petoja niiden luonnollisessa ympäristössä – jopa pakkasen paukkuessa talviaikaan. Kopit ovat näet lämmitettyjä.

Asiantuntemusta

Kopeilla on aina mukana asiantunteva opas, joka pitää huolen turvallisuudesta ja muista retkeen liittyvistä tärkeistä asioista. Lisäksi opas on eläinasioiden tietopankki. Häneltä saa kysyä typeriäkin alueen eläimiin liittyviä kysymyksiä ilman naurunalaiseksi joutumisen vaaraa. Hän on siellä asiakkaita varten. Monet ulkomaalaiset ovat esimerkiksi kysyneet, että kuinka suurissa häkeissä eläimiä pidetään. Eli kaikella tietomäärällä varustetut ihmiset ovat tervetulleita ja mikään eläinekspertti ei tarvitse olla.

Mitä eläimiä on mahdollista nähdä?

Ahma on suurin näätäeläimemme. Omintakeisesti laukkaava ja lähes koko ajan liikkeessä pysyvä vekkuli on mahdollista nähdä ympäri vuoden. Se ei mitään talviunia nuku, vaan etsii sopivaa saalista, ja ennen kaikkea sopivia haaskoja ympäri vuoden.

Sudet ovat maineeltaan mustamaalattuja suurpetoja. Kansanperinteessä ne esitetään yleensä ilkeinä ja julmina. Suomessa ei suden suuhun ole kuitenkaan päätynyt kukaan sitten 1800-luvun, eli eivät ne mikään ykkösuhka ihmiselle ole. Ja ovathan ne komeita eläimiä, jotka suon laitaa jolkuttaessaan saavat kopissa olijan yhtä aikaa jännittyneeksi ja ihailun täyttämäksi.

Karhu on se eläin, jota monet tulevat bongauskopille katsomaan. Koska karhu nukkuu talviunta, ei sitä talvimatkailija pääse näkemään, mutta keväästä syksyyn karhuja pyörii Venäjän rajan tuntumassa suuria määriä. Hyvällä tuurilla karhu voi tulla ihan kopin viereen tuhisemaan.

Suurpetoturismin tulevaisuus

Suurpetoturismi tulee varmasti vielä yleistymään Pohjois-Karjalankin alueella. Varsinkin ulkomaalaiset hakevat Suomesta luonnon eksotiikkaa, ja mikäpä sen eksoottisempaa kuin nähdä karhu luonnollisessa ympäristössään Suomen valoisassa kesäyössä. Ja kyllähän tuollainen on eksoottista suurelle osalle suomalaisistakin – eli tervetuloa vaan Pohjois-Karjalaan suurpetoja katselemaan aitoon korpeen! Sitä ei kaupungeista löydy.